Vraag hier je renovatielening bij KBC aan!

Als je woning toe is aan een opfrisbeurt, dan heb je een pak geld nodig. Je zou het project volledig zelf kunnen financieren, maar je kunt ook een renovatielening bij KBC aanvragen. Waarom zou je überhaupt een lening afsluiten als je geld op je spaarboek hebt staat? Het klopt dat je met eigen financiering geen kosten of intresten betaalt, maar er zijn ook een aantal nadelen t.o.v. een lening: je grijpt naast eventuele fiscale voordelen, je mist inkomsten uit sparen en beleggen en – zeer belangrijk om s’nachts op twee oren te slapen – je verliest je financiële buffer. Wat je persoonlijke situatie ook is, met geldzaken moet je slim zijn en je hoofd gebruiken.

Alle renovatieleningen verzameld!

KBC heeft een reguliere verbouwingslening in de etalage aan een rentevoet van 2,70%. Als je de lening online aanvraagt, is het maximale bedrag dat je mag lenen 50.000 euro. Er komt geen notaris aan te pas, dus je bespaart honderden euro’s. De administratieve afhandeling gebeurt heel snel. Eens KBC de ondertekende documenten en het investeringsbewijs (een ondertekende factuur of offerte/bestek van de aannemer/verkoper) heeft ontvangen, wordt het bedrag op een rekening van jouw keuze gestort. Je begint pas de maand na de uitbetaling met terugbetalen. Je kan je lening opvolgen in KBC Touch. Daar kan je zien hoeveel je hebt afbetaald, wat je nog moet afbetalen, wanneer de volgende betaling is en wat je per maand betaalt voor je lening.

Op de website van KBC kun je aan de gang met een simulator om te zien wat je maandelijkse aflossing wordt. Alle kosten ( intrest en leenkosten, of JKP) zijn al in de maandelijkse aflossing verwerkt, dus het bedrag staat helder en transparant aangegeven. Omdat je aan een vaste rentevoet leent, betaal je iedere maand hetzelfde bedrag af. En dat is maar goed ook, want de rentevoet stond nog nooit zo laag. De looptijd is de factor die bepaalt hoeveel jij uiteindelijk voor je lening gaat betalen. Als je looptijd langer is, is de maandelijkse aflossing kleiner en is het gemakkelijker voor je om de lening terug te betalen. Is de looptijd korter, dan betaal je maandelijks meer terug, maar je lening is dan wel sneller afgelost– en heb je dus minder interesten betaald aan het einde van de rit.

Alle renovatieleningen verzameld!

Door een aantal simulaties met verschillende leenbedragen en looptijden te maken, krijg je een goed beeld van de verschillen in de maandelijkse aflossingen. Je mag aan maximaal 72 maanden afbetalen. We hebben nog twee tips: voor een verbouwing kan je ook je huidige hypotheek gebruiken. Je moet dan al wel een gedeelte hebben afbetaald, maar je kan dat deel weer opnieuw opnemen. Ook hier worden notariskosten vermeden; er zijn enkel dossierkosten. Een groot voordeel is dat je hypothecaire krediet langer in aanmerking komt voor fiscale voordelen. Je mag immers je maandelijkse afbetalingen aftrekken van de belasting als je lening meer dan 10 jaar bedraagt. Een tweede tip is dat je een ‘groene’ lening kan aanvragen; als je verbouwing voor 50% energiezuinig of milieuvriendelijk is, leen je momenteel aan slechts 1,95%. En dat is wel héél goedkoop.

Let op: geld lenen kost ook geld.