Alles wat je moet weten over je renovatielening!

lening

Een renovatielening heeft weinig geheimen. Een bank geeft je geld ter beschikking om werken uit te voeren aan je woning. Niet alle banken hebben dezelfde rentes, dus spendeer zeker wat tijd om de goedkoopste renovatielening te vinden. Daar kan je namelijk nog geld mee besparen. Het leven is al duur genoeg en als je gaat renoveren dan zie je de kosten zo oplopen.

Renoveren met een renovatielening: ontdek hier het aanbod!

Als je over renoveren spreekt dan heb je het al vaak over het breken en kappen van muren, vloeren, stukadoor werk, nieuwe vensters, isolatie, herinrichten, elektriciteit vernieuwen, waterleidingen leggen, chauffage,… Dit zijn maar enkele voorbeelden, maar het werk kan zo uitgebreid zijn dat je echt een zeer lange tijd kan bezig zijn om het nieuwe huis of appartement helemaal naar je zin te maken. De Belg heeft vaak toch zin om de armen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan en neemt dit vaak op als eigen taak. Wie niet zo handig is kan een firma aanspreken om dit allemaal te laten doen. In beide gevallen kost het geld en tijd. Tijd heb je vaak wel, maar geld is een andere kwestie.

 

Geld lenen om te renoveren is iets wat zeer vaak voorkomt. Niet iedereen heeft een goed gevulde spaarboek en moet dus geld lenen als je aan de slag wil binnen je huis. Daar is soms niets aan te doen, en dan moet je maar naar een bank stappen die renovatieleningen in de aanbieding heeft. Ga niet in zee met de eerste de beste bank, maar vergelijk hun aanbod en vooral de kosten die bij de lening komen. Vaak vermeld als JKP of Jaarlijks Kosten Percentage. Hoe lager dat percentage hoe minder jij maandelijks moet afbetalen. Let daar dus zeer goed op en laat je niet in de luren leggen door mooie praatjes.

 

Want uiteindelijk gaat het enkel over jouw toekomstig huis of appartement waar je je wil settelen met je partner of gezin. Dan wil je een echt thuis gevoel maken en zorgen dat ieder er zijn plaatsje kan vinden. De financiën spelen dan ook mee en als je een paar euro per maand kan besparen die je niet moet uitgeven aan een lening, dan heb je al heel wat winst gemaakt. Een renovatielening loopt steeds voor enkele jaren en als je die paar euro optelt over de gehele duurtijd, dan heb je heel wat geld kunnen besparen. Het eerste aanbod is dus niet altijd het beste. Kijk gerust wat verder voor een renovatielening met de laagste kosten.

 

Als je samen met je partner een renovatielening wil aanvragen, dan zal een bank jullie beide inkomens bekijken en optellen. Zijn er nog andere lopende leningen, die moet je ook doorgeven en worden bekeken als de vaste uitgaven. Leningen die nog lopen voor 6 to 12 maanden worden vaak niet meer meegeteld in die berekening. Handig om te weten dus wanneer je best een renovatielening moet gaan aanvragen. Elke persoon of koppel mag niet meer dan 40 % van de inkomsten spenderen aan leningen. Heb je nog ruimte of geen enkele andere lening lopen, dan zullen er geen problemen zijn. Een bank zal je snel genoeg laten weten of de lening mogelijk is of niet. Vaak gaat het over een kwestie van dagen om een antwoord te krijgen. Maar met het internet kan het nog sneller.

 

Zorg dat je toch op voorhand al een ruwe berekening hebt gemaakt van de kosten van de totale renovatie. Als je veel moet renoveren dan zal je dit ook veel geld kosten.  Een renovatielening kan wel een oplossing bieden, maar het is pas als je echt weet hoeveel je nodig hebt, je ook aan de slag kan met een lening aan te vragen. Teveel lenen is op zich nog niet het ergste, maar te weinig, dan moet je de werken halverwege stil leggen. Zonder geld kunnen er geen facturen betaald worden en valt de ganse planning in het water. Denk dus eens goed na over het ganse project, laat offertes opmaken en spreek met voldoende mensen die je kunnen bijstaan met raad en daad.

De goedkoopste renovatielening: een overzicht van het aanbod

Een renovatielening is dus een perfect idee om je huis volledig naar je eigen zin te maken. Je kan dit volledig zelfstandig aanpakken of de hulp inroepen van architecten en bedrijven die de werken voor jou uitvoeren. Alles heeft zijn prijskaartje, maar de mogelijkheden zijn er om tot een mooi resultaat te komen. Een renovatielening kan trouwens snel geregeld zijn, met de juiste bank en de juiste voorwaarden begin je met een goed gevoel te renoveren en zal je budget er niet van afzien.

Let op: geld lenen kost ook geld.