Wat is de beste rentevoet die je kan krijgen voor een renovatielening?

De beste rentevoet voor een renovatielening is uiteraard die van 0%. Nu kan je denken: ‘Die bestaat niet’, maar dan heb je het mis. De Vlaamse renovatielening staat aan 0% voor bepaalde kwetsbare groepen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het rolstoelvriendelijk maken van de woning, de badkamer aanpassen, deuren verbreden, een traplift aanbrengen en ga zo maar door. De daarop volgende rentevoet van de Vlaamse renovatielening is slechts 0,5%: deze lening (maximaal 20.000 euro aan 20 jaar) is speciaal ontwikkeld voor alleenstaanden met een salaris tot 39.050 euro per jaar en voor een gezin met minimum 2 personen tot 55.330 euro (zijn er meer gezinsleden, dan stijgt de grens met 3.340 euro per persoon). Zolang de lener en de lening aan bepaalde eisen voldoen, kan er aan deze lage rentevoet geleend worden.

Alle renovatieleningen verzameld!

Wellicht behoor jij niet tot deze categorie, maar ook dan kan je tegen zeer scherpe tarieven lenen. De beste rentevoet voor een gewone renovatielening (dus niet gericht op energiebesparing) vinden we in 2017 bij VDK Spaarbank: 2,40%. Bij banken als KBC en Belfius betaal je voor diezelfde lening een rentevoet van 2,95%, wat ook niet slecht is. Ga je bij deze banken voor een energiebesparende (groene) lening, dan daalt dit percentage naar 1,90%. Een dergelijke laag jaarlijks kostenpercentage (of JKP) maakt het zeer aantrekkelijk om je spaarboekje intact te laten en een lening af te sluiten voor je verbouwing. Maar wellicht is het verstandig om zelf te controleren wie op dit moment de beste tarieven biedt. Het JKP kan van de ene op de andere maand weer veranderen; daarom is het belangrijk dat ook jij wat werk verricht. Dit hoeft niet lang te duren en is heel eenvoudig uit te voeren.

In onze tabel van de goedkoopste aanbieders (of aanbieders die zelf hebt gevonden) moet je enkel op de naam klikken om te ontdekken wat je maandelijks zou moeten afbetalen als je een renovatiekrediet afsluit. Op de website van de aanbieder vind je een simulator tool waar je het leenbedrag en de looptijd ingeeft. Hoe korter de looptijd, hoe minder kosten je betaalt. Let bij je maandelijkse afbetalingen wel op dat je genoeg marge inbouwt. Je kunt zomaar ineens wat extra geld nodig hebben, bijvoorbeeld omdat je wasmachine in panne valt; dan moet je wel wat reserve hebben. Tijdens het simuleren zal je zien dat de aanbieder met het laagste JKP ook vaak het scherpste leentarief hanteert. Afhankelijk van eventuele voorwaarden zou dat wel eens de meest gunstige lening voor jouw budget kunnen zijn.

Alle renovatieleningen verzameld!

De aanbieder die de beste rentevoet voor een renovatielening aanbiedt, is dus waar je naar op zoek gaat. Eens gevonden, kan je de lening direct online aanvragen. Uiteraard dienen er wat documenten over en weer uitgewisseld te worden, zoals loonfiches of een onderpand. Het hele proces wordt meestal snel afgewikkeld, en voordat je het weet kan je genieten van de nieuwe look in je woonst en wellicht lagere energiefacturen. Surf snel door naar de websites en start je stimuleringen vandaag nog. Geen woorden maar daden!

Let op: geld lenen kost ook geld.