Zo kan je de lening voor je renovatie optimaliseren!

Er werden nog nooit zoveel woonkredieten afgesloten in België als in de afgelopen jaren. We hebben weer volop vertrouwen in de toekomst, en investeren in je eigen woonst is slim. Met een dergelijk stabiele huizenmarkt staan er talloze woningen te koop: nieuwbouwwoningen, appartementen, maar ook oude huizen die gerenoveerd moeten worden. Veel oude panden zijn dus toe aan vernieuwen, zeker in tijden waar we toch wat meer willen doen voor het milieu. Met een lening voor je renovatie ben je tegenwoordig snel geholpen en het kan ook goed zijn voor je portemonnee.

Alle renovatieleningen verzameld!

Een van de duurst terugkerende uitgaven is je elektriciteitsrekening. Als je in een oud(er) huis woont, kan het dus een goed idee zijn om een aantal aanpassingen door te voeren om die rekening omlaag te brengen. Wist je trouwens dat er renovatiepremies bestaan? Je kan rekenen op steun van de overheid als je aanpassingen een beduidende verbetering van je energieverbruik inhouden. Oude huizen kunnen bijvoorbeeld nog een ouderwetse mazoutkachel hebben. Als je die vervangt met een verwarmingsketel met hoog rendement kan je een premie aanvragen. Ook een centrale verwarming met warmwaterdistributie voor vloerverwarming komt in aanmerking. Muren, daken, ramen…voor talloze aanpassingen kan jij geld vangen. Zo spaar je toch geld uit, ondanks de lening voor je renovatie.

Duur zijn deze installaties natuurlijk wel, maar met een lening die over een aantal jaren loopt, voel je dat nauwelijks in de portemonnee. Zeker niet omdat je minder gaat betalen voor elektriciteit. Om uit te vinden wat je moet lenen, dien je eerst te weten hoeveel het gaat kosten. Houd altijd een marge voor onvoorziene extra kosten, dus bereken het budget wat ruimer. Vervolgens bereken je of je de maandelijkse aflossing kan opbrengen. Trek je maandelijkse vaste kosten van je maandelijkse inkomsten af en dat is het bedrag dat je kan afbetalen. Bouw ook hier een marge in voor onvoorziene uitgaven. Bedenk dat een bank niet toestaat dat je meer dan 40% van je inkomen leent, en daarbij worden ook eventuele andere leningen meegerekend.

Omdat er veel kredietaanbieders zijn, verschillen de rentes en leenkosten (JKP) tussen al die financiële instellingen. Doe dus wat onderzoek en vergelijk de diverse renovatieleningen. Lenen kost altijd geld, maar als je je kaarten goed speelt merk je daar relatief weinig van. Hoewel je een aantal jaren vastzit aan een dergelijke lening, creëer je ook meerwaarde voor je huis. En hoe lager de rente, hoe minder kosten je maandelijks afbetaalt op je lening. Zelfs minimale verschillen kunnen je over een aantal jaren honderden euro’s besparen. En wie houdt dat geld nou niet liever in eigen zak?

Alle renovatieleningen verzameld!

Je woonst is het waard om in een droomhuis te veranderen. En daarvoor sluit je een lening voor een renovatie af. Het pand wordt waardevoller en is eigenlijk een investering in jezelf. Je brengt hier immers veel tijd door, en dan moet je eigen plek wel goed voelen na een dag hard werken. Een renovatielening kan je daarbij helpen.

Let op: geld lenen kost ook geld.