Zo kan je snel en eenvoudig lenen voor je renovatie!

Er zijn vele redenen om een renovatie van je woonst uit te voeren. Renovatie gaat niet alleen over oude huizen die leefbaar gemaakt worden. Zo heeft ook een nieuwer huis of appartement nogal te lijden over de jaren. De kinderen rossen er jarenlang doorheen, en de keuken en badkamer worden blootgesteld aan vocht en veelvuldig gebruik. Slijtage is een natuurlijk proces, dus op een zeker moment moeten een aantal dingen vervangen worden. Omdat die kosten behoorlijk kunnen oplopen, is het een goed idee om een lening aan te gaan. En dat geldt zowel voor huiseigenaren als verhuurders.

Alle renovatieleningen verzameld!

Dit is een uitstekende tijd om te lenen voor je renovatie. Hoewel lenen altijd geld kost, was het nog nooit zo goedkoop als nu. De interestvoet staat ongekend laag, waardoor je minder bovenop je lening betaalt. En dankzij de vele kredietaanbieders die ieder graag de scherpste prijzen willen neerzetten is er keus genoeg. Het online aanvragen van een lening gaat zeer snel. De meeste kredietverschaffers storten het bedrag in één keer op je rekening, dus je moet het gebruik ervan meestal niet verantwoorden met facturen overleggen; dit is meestal wel het geval bij een traditionele bank.

Als je wilt lenen voor een renovatie dien je op een paar punten te letten. Eerst moet je je terugbetaalvermogen vaststellen. Dat doe je door je vaste maandlasten (en alles wat je niet wilt laten schieten) van je maandelijkse inkomen af te trekken. Bij ‘inkomen’ kan je bijvoorbeeld ook kindergeld en het salaris van je partner meerekenen. Het bedrag dat je overhoudt, kan je gebruiken om je maandelijkse aflossing te financieren. Ga verstandig te werk: bouw een marge in voor eventuele plotselinge kosten en leen niet meer dan je werkelijk nodig hebt.

Als je maandelijkse aflossing te hoog is, dan kan je de looptijd verlengen; zo betaal je minder af per maand. De meeste kredietgevers geven je zelfs de mogelijkheid om de looptijd tijdens het afbetalen aan te passen. Je kan dus kijken hoe het loopt en daar gebruik van maken. Bedenk ook dat je niet meer dan tweederde van je loon mag lenen. Heb je nog andere leningen lopen, dan gaat dat percentage naar beneden; andere lonen worden namelijk meeberekend. Maar ook hier geldt dat je partners loon mag meetellen. Dan gaat het percentage omhoog.

Alle renovatieleningen verzameld!

Het verdere proces is een fluitje van een cent: vergelijk de aanbieders door op hun websites leensimulaties uit te voeren. Kijk eerst naar wie het laagste JKP (de totale rente en kosten die je jaarlijks extra betaalt) heeft. Zo haal je heel snel het goedkoopste krediet eruit. Lees de voorwaarden goed door om zeker te zijn dat het JKP zo blijft, en controleer of de aanbieder in het bezit is van een Belgische vergunning. Het was nog nooit zo makkelijk om te lenen voor een renovatie. Klik dus door om de gratis simulaties uit te voeren. Dan heb je alvast een goed beeld om die mooie renovatieplannen te verwezenlijken.

Let op: geld lenen kost ook geld.