Wat je moet weten over de lening voor renovatie van je woning!

Een renovatiekrediet afsluiten is makkelijker dan je misschien dacht. Je zult verbaasd staan hoeveel je kunt lenen zonder dat je jarenlang op water en droog brood moet staan. Door de hyperlage rentevoet en de vele banken en kredietverschaffers zal je maandelijkse aflossing je alles meevallen. De grote vraag is: bij wie sluit ik een lening af voor renovatie van mijn woning? We hebben alvast rondgekeken op het internet om de goedkoopste kredietverleners te vinden. Je woonst renoveren met een lening kan op 2 manieren: je sluit een renovatielening af of je neemt een tweede hypotheek, afhankelijk van je situatie. We hebben wat tips om je te helpen de beste keuze te maken, maar maak zeker ook je eigen berekeningen.

Alle renovatieleningen verzameld!

Als je een woonkrediet hebt, dan zal je waarschijnlijk al een deel hebben terugbetaald. We gaan er hier van uit dat van de 20 jaar duurtijd je nog 10 jaar te gaan hebt. Maar je wilt bijvoorbeeld een verbouwing uitvoeren om je huis te vergroten. Als die verbouwing 25.000 euro of meer kost, dan is het verstandig om een tweede hypotheek op je huis te nemen (tegen de rentevoet van vandaag). De kosten zullen meestal lager liggen dan voor een renovatiekrediet. Bovendien kan je langer profiteren van de woonbonus, omdat je lening verlengd zal worden. Dit is enkel een voorbeeld, want het kan net zo goed gaan over vloerverwarming of een nieuwe keuken en badkamer.

Als je geen woonkrediet hebt, of als je renovatie minder dan 25.000 euro kost, doe je er verstandiger aan een lening voor de renovatie van je woning af te sluiten. De duurtijd is van groot belang: een lening aan 3 jaar zal je uiteindelijk minder kosten dan een lening aan 5 jaar. Dat is omdat je jaarlijks een percentage aan rente en leenkosten moet betalen, het JKP. Om het goedkoopste krediet te vinden kijk je dus eerst naar het JKP, dus hoe lager hoe beter. Als het om een instapactie gaat, moet dat ook duidelijk vermeld staan, bijvoorbeeld als datum tot wanneer het JKP geldig is. Controleer wel wat de stijging gaat worden.

Alle renovatieleningen verzameld!

Voor het aanvragen van een renovatielening kies je voor een vaste of variabele rente. Tip (en onderhand vast geen verrassing meer): de rentevoet staat historisch laag, dus logisch bijgevolg is dat je voor een vaste rente zal kiezen. Zo zit je goed, ook als de rente weer gaat stijgen (verdere daling lijkt zeer onwaarschijnlijk). Om uit te vinden wat je maandelijks gaat afbetalen, surf je naar de websites van de aanbieders. Ze bieden jou een gratis simulator tool aan om je aflossingen te berekenen. Zorg bij eender welke lening dan ook dat je gewoon kan doorleven. Maar heb je maandelijks wat cash over, dan kan je dat als aflossing gebruiken. Je zit natuurlijk wel een paar vast aan een dergelijke lening, maar de meerwaarde van je woonst zal aanzienlijk stijgen. Nog belangrijker is dat je volop kan genieten van je ‘nieuwe’ woning.

Let op: geld lenen kost ook geld.