5 handige tips om geld te lenen voor je renovatie!

Je badkamer is wellicht dringend aan modernisering toe, en je keuken is behoorlijk uitgeleefd door jarenlang gebruik. Het kan ook zijn dat je een prachtig oud pand hebt gekocht. Je hebt het misschien voor een toffe prijs gekregen, maar er moet nog heel veel aan gebeuren om het woonbaar te maken. Zo moeten bijvoorbeeld de vloeren, vensters en het dak vervangen worden. Dit kan veel geld kosten, dus ga je best een renovatielening aan. We hebben 5 tips voor jou om de goedkoopste lening te vinden. Want hoe meer je bespaart, hoe meer leuke dingen je kan doen met dat geld.

Alle renovatieleningen verzameld!

Bij geld lenen voor een renovatie dien je op een aantal dingen te letten. Bereken eerst of het beter is om een tweede hypotheek te nemen. Als je al een hypotheeklening hebt afgesloten, kan het goedkoper zijn om je lening te herzien aan de huidige lage rente en je leenbedrag te verhogen voor je renovatie. Het is afhankelijk van het leenbedrag, dus pak je rekenmachine erbij. Een tweede tip is dat een huis herstellen zelfs cash kan opleveren. Dit is mogelijk door verbeteringen aan te brengen die veel energie besparen. Denk bijvoorbeeld aan vloerverwarming, dubbele beglazing, het isoleren van je dak en muren, en ga zo maar door. Door minder energie te verbruiken kan je in aanmerking komen voor overheidspremies. Dus dat is zomaar extra geld in je zak.

Tip 3 is dat je bij het kiezen van een krediet vooral het JKP van de aanbieder moet bekijken. Je leent weliswaar geld, maar daar moet je wel voor betalen. Het JKP is het jaarlijks kostenpercentage dat nog bovenop je lening komt. Het omvat de rente én de leenkosten, dus dat is makkelijk. Zo kom je ook niet voor onverwachte verrassingen te staan. Een laag JKP betekent dus lage kosten op je lening. Soms gaat het om een instapactie, dus controleer of er een afloopdatum vermeld staat. Iedere aanbieder wordt verplicht het JKP duidelijk op de website te zetten. Zo weet jij precies waar je aan toe bent als je geld wilt lenen voor je renovatie.

Alle renovatieleningen verzameld!

De vierde tip is de duurtijd van je lening, want die speelt ook een rol. Hoe sneller je de lening afbetaalt, hoe minder je uiteindelijk zal betalen voor je renovatielening. De duurtijd is afhankelijk van wat je per maand overhoudt, nadat je alle maandelijkse kosten hebt afgetrokken van je maandinkomen. Zorg dat je altijd genoeg ruime hebt voor een onvoorziene kost die plots kan opduiken. Om zo goedkoop mogelijk geld te lenen voor je renovatie is het verstandig diverse kredietgevers te vergelijken via een gratis simulator tool. Zelfs kleine verschillen in het JKP kunnen je aan het einde van de rit honderden, soms zelfs duizenden euro’s besparen. Deze vijfde tip is misschien wel de belangrijkste van allemaal. Met dit in het achterhoofd kan jij de juiste lening afsluiten en vol goede moed aan je renovatie beginnen.

Let op: geld lenen kost ook geld.