Hoeveel kost je renovatielening? Start hier je gratis simulatie!

Een oud pand of een woning waar je al jaren woont, zal slijtage vertonen. Een woonst renoveren kan daarom veel geld kosten, vooral als je alles wilt strippen en van boven naar beneden aanpassingen aan wil brengen. Maar met een lening is alles mogelijk, en daar hoef je niet eens de broekriem strakker voor aan te trekken. Een renovatielening aangaan is tegenwoordig heel normaal en je kunt meestal veel meer lenen dan je denkt. Je wilt natuurlijk zo weinig mogelijk kosten betalen, dus het is zaak de goedkoopste aanbieder te vinden. Om het goedkoopste leenkrediet te vinden dien je de aanbieders vergelijken door simulaties uit te voeren. Wat betekent dat precies, een simulatie?

Alle renovatieleningen verzameld!

Een simulatie van een renovatiekrediet is een berekening die gemaakt wordt door een simulator tool. Door het leenbedrag en de looptijd in te geven berekent de simulator wat je maandelijks zou moeten afbetalen als je een dergelijke lening afsluit. Het is dus een ‘net alsof’ lening, een antwoord op een vraag over terugbetaling van een leenbedrag. Tegenwoordig kan zeer veel online gedaan worden, dus kredietaanbieders hebben daarop ingespeeld door een simulator tool aan te bieden op hun website. Je kunt diverse bedragen invoeren, zo vaak als je wilt. Iedere simulatie is steeds gratis, zo krijg je dus een goed beeld van je maandelijkse aflossingen.

Een simulatie van je renovatielening is een eerste vereiste om te weten waar je staat. Maak vooraf een berekening van je inkomsten minus je vaste kosten om zeker te weten dat je de aflossingen kan betalen. Maak eerst een simulatie bij de aanbieder met het laagste jaarlijks kostenpercentage (JKP); dit zijn de rente en leenkosten in één jaarpercentage. Dit percentage betaal je voor het privilege om te lenen. Hoe lager het JKP hoe lager de kosten. Controleer of de het JKP wellicht nog verandert en check ook of de aanbieder een vergunning heeft.

Iedere legitieme kredietverschaffer krijgt een vergunning van de Belgische overheid. Op die manier weet je zeker dat je met een betrouwbare kredietgever te maken hebt. België stelt ook verplicht dat het JKP helder en transparant moet zijn aangegeven op de website van de aanbieder. Nadat je een aantal simulaties hebt uitgevoerd weet je al snel bij wie je het goedkoopste renovatiekrediet kan afsluiten. Je moet natuurlijk al wel een goed idee hebben van de kosten van je renovatie. Zoek dit dus eerst uit, zodat je met het juiste bedrag kunt simuleren en een realistische berekening krijgt. Eens je weet met wie je in zee wilt gaan, kan je de lening eenvoudig online aanvragen.

Alle renovatieleningen verzameld!

Omdat het niet om een paar honderd euro gaat, wil de aanbieder wel bepaalde garanties zien; hij moet tenslotte terugbetaald worden. Meestal moet je een aantal loonfiches opsturen, maar je kunt soms ook een bezit als onderpand opgeven. Leen niet meer dan je werkelijk nodig hebt, en zorg dat je prettig rond kan komen. Als dit allemaal in orde is, staat je niets in de weg om je plannen in werkelijkheid om te zetten.

Let op: geld lenen kost ook geld.