Wat kost een renovatielening bij KBC? Kan het goedkoper?

De mens vindt het maar moeilijk om uit zijn vertrouwde routine te stappen en een nieuwe weg te bewandelen. En dat geldt ook voor het aangaan van een renovatielening. Omdat we over veel geld praten, is een bank vaak het eerste waar we aan denken. Maar is dit wel de juiste keuze? Dat hangt van de bank af. En van andere kredietverschaffers die eveneens renovatieleningen aanbieden. Om slim te renoveren laat je een krediet op maat maken, één die bij jouw budget past. Hoe zit dat met een renovatielening bij KBC?

Alle renovatieleningen verzameld!

We hebben de KBC bank onder de loep gelegd. De bank adverteert momenteel aan een extra scherp leentarief van 2,95% (het jaarlijks kostenpercentage (JKP) dat per jaar nog bovenop het af te betalen leenbedrag komt). Je renovatielening bij KBC kan maximaal 50.000 euro bedragen en de bank biedt een maximale looptijd van 72 maanden (6 jaar) aan. Omdat het om een vaste rente gaat, betaal je iedere maand hetzelfde bedrag af.
Stel dat je 30.000 euro wilt lenen aan 5 jaar, dan zal je maandelijkse aflossing 537,88 euro per maand bedragen. Het JKP komt met veel andere aanbieders overeen, maar er zijn aanbieders die hun leningen tegen nog goedkopere tarieven aanbieden. Zelfs kleine verschillen kunnen aan 5 jaar een leuk bedrag uitsparen, en dat geld steek je toch liever in je eigen zak?

Om de voordeligste lening te vinden dien je diverse aanbieders met elkaar te vergelijken. Een renovatielening bij KBC is dus niet altijd hetzelfde als een renovatielening bij een andere bank of kredietverschaffer. Voer dus altijd een simulatie uit van het leenbedrag en krijg een beeld van wat een ieder te bieden heeft. Let daarbij als eerste op het JKP, maar controleer ook of het percentage zo blijft.

Een vaste rentevoet is momenteel de beste keus, want de rentevoet heeft nog nooit zo laag gestaan. Indien je al een hypotheeklening hebt lopen, kan het goedkoper zijn om het afbetaalde bedrag te heropnemen. Dat kan met de renovatielening bij KBC, maar ook bij vele andere aanbieders. De kunst is om wat tijd uit te trekken en vanuit je luie zetel een avondje leningen te simuleren.

Kan je de lening sneller terugbetalen, dan spaar je nog meer geld. Ga je voor ecovriendelijke renovatie – aanpassingen die minimaal 50% op het energieverbruik besparen – dan zit je helemaal goed: kredietverschaffers geven je daarvoor nog meer korting, én je kunt recht hebben op premies van de overheid. Iedere extra cent is uiteindelijk meegenomen.

Alle renovatieleningen verzameld!

Renoveren is gelijk een vloek en een zegen. Er gaat enorm veel denkwerk in zitten, dat als eerste. Je moet het type design beslissen, uitzoeken wat de kosten zijn, de arbeiders vinden om het uit te voeren, een renovatielening aanvragen en ga zo maar door. Maar eens alles klaar is, dan heb je wel wat moois. En wie wil er nou geen nieuwe badkamer, keuken, vloerverwarming, aangebouwde serre of een tuin uit het sprookje van 1000 en 1 nacht?

Let op: geld lenen kost ook geld.