Een goedkope renovatielening afsluiten door slim te zijn!

Je hebt een prachtig oud huis gekocht, maar er moet wel veel aan gebeuren. Het herstellen van je woonst, daar gaat tijd en geld inzitten. Door slim te renoveren kan je je renovatiekosten op het laagste niveau houden. Omdat het over veel geld gaat, sluit je best een renovatielening af. Daarmee hoef je niet aan je spaarcenten te komen en heb je een buffer voor onverwachte kosten die plots opduiken. Voor een goedkope renovatielening dien je een aantal factoren in het oog te houden. Hoe minder je leent hoe goedkoper de lening, dat natuurlijk als eerste. Je kan de lening immers sneller terugbetalen en dat bespaart geld.

Alle renovatieleningen verzameld!

Als je vooral structurele aanpassingen gaat uitvoeren, denk dan ‘groen’. Met ‘structureel’ bedoelen we het dak, de muren, vloeren, centrale verwarming en ga zo maar door. Wist je dat je in aanmerking komt voor renovatiepremies als je energiebewust renoveert? Naast de huur of hypotheek is de water- en elektriciteitsrekening meestal de hoogste last die je maandelijks ophoest. Vlaanderen geeft jou geld om aanpassingen uit te voeren die minimaal 50% energiebesparend zijn. Denk bijvoorbeeld aan een zonneboiler of een zuinige verwarmingsketel, vloerverwarming, dak- en/of spouwmuurisolatie, dubbel glas, zonnepanelen… Je ontvangt dus niet alleen lagere facturen, maar je krijgt ook nog eens geld toegeschoven. Je slaat dus twee vliegen in ene klap.

Eens je de renovatiekost hebt berekend ga je zoeken naar de goedkoopste kredietverschaffer. Er zijn momenteel tientallen aanbieders die online leningen aanbieden; zelfs de traditionele banken doen mee. Om een goedkope renovatielening te vinden moet je de aanbieders met elkaar vergelijken. Je kunt de tarieven bekijken door op de websites van de aanbieders een lening simulatie uit te voeren. Je geeft het leenbedrag en de duurtijd in, en binnen enkele seconden weet je wat je maandelijks gaat aflossen. Kies je voor ecovriendlijke renovatie, dan geven de aanbieders jou vaak een extra goed tarief. Door de grote concurrentie en de lage rentevoet kan je tegen de scherpste tarieven lenen, en vaak meer dan je dacht.

Je leenbedrag moet natuurlijk terugbetaald worden, maar er worden ook kosten aangerekend. Die staan in de kolom onder ‘JKP’ (jaarlijks kostenpercentage). Dat zijn je totale kosten die je per jaar nog bovenop je lening betaalt. Dus hoe lager het JKP hoe goedkoper je lening zal zijn. Kan je de lening aan 2 jaar afsluiten, dan ben je uiteindelijk goedkoper uit dan een lening aan 5 jaar. Je betaalt dan wel een hogere maandelijkse aflossing, dus bereken of dit past voor jouw situatie. De tarieven van de meeste aanbieders lijken niet veel te verschillen, maar zelfs een paar decimalen kunnen je al geld besparen. Lees wel goed de voorwaarden door, en controleer of de aanbieder een vergunning heeft.

Alle renovatieleningen verzameld!

Een goedkope renovatielening vinden is dus heel gemakkelijk: vergelijk de aanbieders en sluit een lening af die het beste bij jouw budget past. Je kan hier alvast naar de website van de goedkoopste aanbieders surfen en een gratis simulatie uitvoeren. Makkelijker wordt het niet.

Let op: geld lenen kost ook geld.