Een renovatielening tegen de laagste rentevoet? Dat kan!

Om je woonst te renoveren sluit je best een lening af. Maar voor dat het zover is, dien je te weten wat de renovatie jou gaat kosten. Door een vooropgesteld plan te maken kan je de verschillende stappen bepalen. Ga eerst bij jezelf na wat je wilt verbouwen of aanpassen. Als je een partner hebt, dan bespreek je dit uiteraard samen. Je moet de kosten van je verbouwing scherp hebben, dus vraag zoveel mogelijk offertes aan. Vergeet ook de klusjesman en eventuele aannemer niet; vooral deze laatste kan je veel geld besparen als het om structurele verbouwingen gaat. Eens je weet wat je kost is, kan je aan de financiering gaan werken – liefst met een zo goedkoop mogelijke renovatielening aan de laagste rentevoet.

Alle renovatieleningen verzameld!

Om een renovatiekrediet af te sluiten worden kosten aangerekend. Dat is het percentage dat je betaalt aan de financiële instelling die jou van geld voorziet. Er zijn twee elementen die een rol spelen: de rente en de leenkosten. De Belgische overheid stelt nu verplicht dat beide elementen samengenomen dienen te worden als het jaarlijks kostenpercentage, het JKP. Omdat renovatieleningen meestal aan maximaal 6 jaar lopen, staat de rentevoet vast. En die is momenteel op zijn historisch dieptepunt. Een financiële instelling mag de rentevoet van een renovatielening niet verder verlagen, maar wel verhogen.

Het is dus jouw taak om de voordeligste kredietaanbieder te vinden en jezelf honderden euro’s te besparen. Wij hebben ondertussen niet stilgezeten en alvast de goedkoopste aanbieders getabelleerd. In 2015 kwamen de tarieven nog boven de 4% uit, maar die zijn inmiddels sterk gezakt. Dit is dus een perfect moment om een renovatiekrediet aan te gaan. In de JKP-kolom van de diverse aanbieders staat helder en transparant het percentage aangegeven, dus je kunt in een oogopslag zien welke aanbieder de scherpste rentevoet voor een renovatielening biedt. Ga voor je keuze niet over één dag ijs: lees de voorwaarden nauwkeurig door en stel eventuele vragen (via e-mail of direct).

Het bedrag dat je kunt lenen is afhankelijk van je inkomsten, lasten en wat je per maand kan missen. Bij renovatieplannen bouw je best een reserve in voor onvoorziene kosten. Als het allemaal wat krap is, dan kun je wellicht een gedeelte van je spaargeld aanspreken. Maar houd zeker een bedrag over als appeltje voor de dorst. Bereken dus wat je overhoudt aan het einde van de maand, na je lasten te hebben afgetrokken. Als je levenstijl zodanig is dat je tweemaal per jaar op vakantie wil, dan horen ook die kosten bij je vaste lasten.

Alle renovatieleningen verzameld!

Vergelijk zoveel aanbieders als je wenst om de goedkoopste rentevoet voor je renovatielening te vinden. Bijna alle kredietverschaffers hebben wel een simulatie tool op de website waarmee je gratis kan berekenen wat je maandelijkse aflossing is. Zo weet je of je de lang gekoesterde droom van een aangebouwde serre of nieuwe keuken en badkamer kan verwezenlijken. En je moet je daarvoor niet eens in duizend bochten wringen. Schoon plan.

Let op: geld lenen kost ook geld.