De KBC renovatielening: lees dit voor je eraan begint!

Onder ‘renovatie’ vallen aanpassingen die je wil uitvoeren in je woonst. Het kan over een tuin, badkamer of keuken gaan. Maar ook over het volledig strippen of afbreken van je huis en wederom herstellen of opbouwen. En daartussen zitten nog tal van andere soorten renovatie. Hiervoor kan je een lening afsluiten bij traditionele banken of andere kredietverschaffers. Door de economische crisis hebben banken het vertrouwen van velen verloren, waardoor andere kredietaanbieders de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten. Het gevolg is een enorme concurrentiestrijd die woedt, wat jou als klant ten goede komt.

Alle renovatieleningen verzameld!

Zelfs banken doen nu mee met de alsmaar goedkoper wordende leningen. KBC Bank is daar een goed voorbeeld van. Tot voor kort was het jaarlijks kostenpercentage (JKP) dat de bank berekende nog 3,95%. Na de batibouw 2017 in Brussels Expo was het ook voor deze bank duidelijk dat dit percentage naar beneden moest om te kunnen concurreren in de markt. De KBC renovatielening wordt nu aangeprezen aan een JKP van 2,95%, gelijk een stuk lager. Er worden geen waarborgen geëist voor de lening en je kan tot 50.000 euro lenen. Maar het kan nog beter: als je een renovatie uitvoert die minstens 50% energiebesparend is, dan kan je bij KBC de Groene Energielening afsluiten aan slechts 1,90%. Hiervoor worden geen beheer- of dossierkosten aangerekend. Wel dien je een factuur of investeringsbewijs te kunnen overleggen.

Hoe zit het als je al een hypothecair krediet hebt lopen bij KBC? Als je al een deel van je woonlening hebt afgelost, is het wellicht verstandig het afbetaalde bedrag (of een deel ervan) weer te heropnemen. Voor een KBC renovatielening betaal je altijd een hogere rente dan voor je KBC woonkrediet. Om je woonlening te herbruiken dien je wel voldoende terugbetaalcapaciteit te hebben om de renovatie te financieren. Je moet dan geen nieuwe notariskosten betalen, maar enkel dossierkosten. Wellicht is het grootste voordeel dat je maandelijkse afbetalingen langer fiscaal aftrekbaar blijven als de duurtijd van het krediet meer dan 10 jaar bedraagt.

Maar ga zeker niet op één nacht ijs beslissen, want naast de KBC renovatielening er zijn nog andere mogelijkheden. Indien jouw renovatie niet meer dan 10.000 euro bedraagt en 50% energiebesparend is, kan je de Vlaamse renovatielening aanvragen. Het JKP ligt weliswaar één tiende procent hoger (2%), maar je kan het vliegensvlug aanvragen bij het Energiehuis van je gemeente, en binnen een week weet jij of je aan de eisen voldoet. Voor bepaalde doelgroepen is de toeslag zelfs 0%, dus controleer wat de beste optie is voor jouw situatie.

Alle renovatieleningen verzameld!

Naast de besproken financiële instellingen zijn er nog tal van andere aanbieders. Vergelijk best diverse aanbieders om de goedkoopste eruit te halen. Je moet enkel op ‘offerte aanvragen’ klikken en op de website van de aanbieder een leningsimulatie uitvoeren. Zo weet je binnen enkele seconden wat je maandelijks moet aflossen. Jouw doel is om een zo goedkoop mogelijke renovatielening af te sluiten en je stekje piekfijn in orde te maken, helemaal naar jouw smaak.

Let op: geld lenen kost ook geld.