Zo vraag je de Vlaamse renovatielening aan!

Heb je recent door een interieurmagazine gebladerd of woonblogs bekeken, dan weet je hoe uitgebreid de markt is. Italiaans design? Niet goedkoop, maar nobody does it better! Allicht wil je dat je woonst prettig oogt, maar je kunt tegelijkertijd ook wat voor het milieu doen. Een nieuwe vloer kan bijvoorbeeld heel goed gecombineerd worden met vloerverwarming. En als je toch je vensters gaat vervangen, kies dan voor hoogwaardig, dubbel glas. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. En dat is mooi meegenomen.

Alle renovatieleningen verzameld!

Als je je woonst gaat renoveren kan het om twee dingen gaan: woongenot en/of energiebesparing. Door een nieuwe keuken of badkamer te plaatsen, vergroot je je woongenot. Ook aanpassingen aan je tuin, een dakkapel bouwen of je pand vergroten horen daar bij. Voor dit soort renovatie krijg je dan ook geen premies of subsidies. Maar wel als het om renovaties gaat die minimaal 50% aan energie besparen. De Vlaamse overheid wil de huizen in Vlaanderen energiezuiniger maken. Door jou met een premie of goede leenvoorwaarden (zoals bij de Vlaamse renovatielening) te belonen, zal het energieverbruik dus dalen.

Sluit je een milieuvriendelijke lening af bij een particuliere kredietaanbieder, dan kom je wellicht in aanmerking komen voor bepaalde premies, die je achteraf ontvangt. Maar je kan ook gebruik maken van een renovatiekrediet bij de Vlaamse overheid: de Vlaamse renovatielening, beter bekend als de energielening. Het gaat hierbij om energiebesparende maatregelen, zoals het aanbrengen van isolatie voor muren, dak/zolder en vloeren, hoogrendementsglas, zonneboiler en andere zuinige thermo-systemen. Enkel renovaties die worden uitgevoerd door een aannemer komen in aanmerking; zelf klussen is er dus niet bij voor deze lening.

Als je een woning in Vlaanderen bewoont – als eigenaar of huurder– of een woning verhuurt, kan je deze lening aanvragen; het moet steeds over een hoofdwoonst gaan. De rentevoet van de energielening bedraagt maximaal 2%, beduidend lager dan elke andere particuliere aanbieder. Je mag maximaal 10.000 euro lenen en je moet op 5 jaar terugbetalen. Voor speciale doelgroepen is de rentevoet zelfs 0%; denk daarbij aan mensen met lage inkomens of die in de schuldbemiddeling zitten, mensen met een ziekenfondsklevertje dat op 1 eindigt, mensen die problemen hebben hun gas en elektriciteit te betalen en mensen die hun woning verhuren als sociale woning.

Je kan de energielening in bijna iedere gemeente aanvragen bij het Energiehuis (voorheen Lokale Entiteit). De aanvraag wordt voorgelegd aan het Vlaams Energieagentschap (VEA); die kijkt of het aan alle eisen voldoet. Meestal hoor je binnen een week of het krediet wordt goedgekeurd. Momenteel is het voor de inwoners van Linkebeek en Wezembeek-Oppem niet mogelijk om een energielening aan te vragen. Woon je in een van deze gemeenten, laat dan je contactgegevens achter bij het VEA; zodra er een oplossing is voor jouw gemeente, nemen zij contact met jou op.

Alle renovatieleningen verzameld!

Zo zie je maar dat zelfs onder de moeilijkste omstandigheden het mogelijk is om een Vlaamse renovatielening af te sluiten. We zijn heus bereid ons steentje bij te dragen aan het milieu, dus profiteer van dit schone initiatief.

Let op: geld lenen kost ook geld.