Een lening aangaan voor je renovatie, is dat wel een goed idee?

Op een dergelijke vraag passen diverse antwoorden. Renovatiekosten kunnen een paar duizend tot vele duizenden euro’s betekenen. Misschien heb je een leuk bedrag aan geld op je spaarboekje staan, of loopt er een suikertante rond die het fijn vindt om je te helpen. Een lening bij een officiële instelling zal je altijd meer kosten; je moet immers intrest betalen op het leenbedrag, dus het gaat je altijd meer kosten aan het einde van de rit. Maar wat doe als je niet in deze bevoorrechte positie verkeerd en toch wilt renoveren?

Alle renovatieleningen verzameld!

In dergelijke gevallen kan je een lening voor je renovatie aangaan. Lenen kost geld, want je zal moeten betalen voor het privilege om een som geld te ontvangen. Dus naast de terugbetaling van het geleende bedrag komen er ook nog eens leenkosten bovenop. Omdat de meeste mensen niet zomaar tienduizend euro hebben liggen voor een nieuwe keuken, kiezen velen toch voor het afsluiten van een lening. Zoals al gezegd: het gaat je uiteindelijk meer kosten dan het leenbedrag zelf, maar als je de afbetaling goed spreidt, hoef je daar niets van te merken in je portefeuille.

Stel dat je een keuken hebt die zijn beste tijd gehad heeft. Je oven doet het al jaren niet meer door achtergebleven vetdeeltjes en roet, en het buizensysteem waar het gas doorheen vloeit is dichtgeslibd. Ook de pitten van je kookstel doen het maar matig. De kastjes kan je niet meer sluiten, omdat de deuren en laden kromgetrokken zijn door het vocht. Vooral het verouderde gassysteem kan voor serieuze problemen zorgen, en het is dus verstandig dit te vervangen. Door een lening af te sluiten kan je direct genieten van een nieuwe keuken en de lening aan een duurtijd van een aantal jaren afbetalen. Zo kan je gewoon doorleven zonder dat je veel opzij moet zetten.

Omdat de kredietverschaffers zo talrijk zijn, is er een grote concurrentiestrijd aan het woeden. Dit betekent dat jij met een beetje zoeken een lening kan vinden die precies bij jouw budget past. Het enige waar de aanbieders elkaar op kunnen beconcurreren zijn immers de leenkosten. Die staan samengevoegd als JKP, of jaarlijks kostenpercentage. Omdat iedere kredietaanbieder het JKP verplicht op zijn website moet zetten kan je heel snel zien wie de beste leenvoorwaarden aanbiedt. Door een aantal aanbieders te vergelijken krijg je dus een goed beelden van de aanbiedingen. En bijna iedere aanbieder heeft wel een simulator op de website staan; die mag je gratis gebruiken.

Alle renovatieleningen verzameld!

We hebben vast een aantal goedkope aanbieders op rij gezet. Door op de namen te klikken (van hen met het laagste JKP uiteraard) kom je op hun websites terecht. Daar vind je een simulator, en door enkel het leenbedrag en de duurtijd in te geven kom je te eten wat je maandelijkse aflossing is. Omdat de rentevoet momenteel zo laag is, kies je uiteraard voor een vaste rente; je aflossing zal dus elke maand gelijk zijn. Start nu je simulaties, en wellicht kan je binnenkort van een frisse keuken genieten. Makkelijk zat.

Let op: geld lenen kost ook geld.