Je renovatielening aanvragen: hoe pak je dat aan?

Wellicht heb je plannen voor een bouwproject of een verbouwing. Je kunt heel makkelijk leningen vergelijken en de goedkoopste eruit halen. Het kost je weinig tijd, en binnen korte tijd weet je de maandelijkse aflossing. Maar je dient een aantal dingen op orde te hebben voordat je een beslissing neemt. Eerst bereken je het bedrag van je renovatie, inclusief de uitvoering van het werk.

Alle renovatieleningen verzameld!

Er zit nogal een verschil tussen je tuin leuk opknappen of je huis vergroten. Voor beide projecten kun je een renovatielening aanvragen, maar de kost is uiteraard verschillend. Een tuin verfraaien kan al vanaf een paar duizend euro, afhankelijk van wat je wilt. Hebben we het over een nieuw stuk aan je huis aanbouwen, dan ligt het anders. Je zult met structurele kosten te maken krijgen – zoals muren, vloer en dak – en dan heb je echt een architect nodig die de veiligheid in het oog houdt. Je kunt mogelijk zelf goed klussen, maar een veilig dak boven je hoofd is iets wat je beter aan de vakman overlaat.

Eens je een goed idee hebt van de kost, kun je gaan onderzoeken wat de kredietmarkt aanbiedt aan leningen. Er zijn vele kredietaanbieders, dus aan jou de taak om de goedkoopste te vinden. We hebben wat tips voor het online bekijken van leningen. Nu je het leenbedrag weet, dien je over de duurtijd (of looptijd) te beslissen; dat is de tijd die je nodig hebt om de lening terug te betalen. De meeste renovatieleningen worden afgesloten van 1 tot 6 jaar. Hoe korter hoe goedkoper, maar je betaalt dan wel een hoger maandbedrag af. Dat gebeurt omdat je rente en leenkosten moet betalen op je leenbedrag – de kredietaanbieder moet natuurlijk ook eten. De rente en leenkosten staan heel handig onder één noemer gegroepeerd: het jaarlijks kostenpercentage (JKP).

De Belgische overheid stelt verplicht dat iedere kredietaanbieder duidelijk op zijn website moet aangeven wat het JKP van de lening is. Dit jaarlijkse percentage wordt opgenomen in je maandelijkse aflossing. Zo is het bedrag iedere maand gelijk, en weet je precies waar je staat. We gaan ervan uit dat je voor een vaste rentevoet kiest, want laten we wel wezen: de rentevoet staat ongekend laag, dus dat wil je graag zo houden over de duurtijd van je aflossing. Via deze pagina kun je naar de wensite van de goedkoopste aanbieders surfen. Dat doe je eenvoudig door een gratis een offerte aan te vragen. Op de website van de aanbieder kun je met een simulatie tool heel snel zien wat je maandelijkse aflossing wordt.

Alle renovatieleningen verzameld!

Voor de diverse kredietverschaffers te vergelijken, krijg je een goed beeld van wie de goedkoopste maandaflossing aanbiedt; meestal is dat de kredietgever met het laagste JKP. Lees wel goed de voorwaarden door en zorg dat je het maandelijkse aflosbedrag ook daadwerkelijk kan opbrengen zonder in de problemen te komen. Je kunt je renovatielening direct aanvragen en je hoort meestal binnen 48 uur terug van de aanbieder. Verdoe dus geen tijd en start vol goede moed jouw project.

Let op: geld lenen kost ook geld.