Alles wat je moet weten over geld lenen voor renovatie!

Wil je werk uitvoeren in je huis of appartement? Een nieuwe badkamer, keuken of chauffage? Of alles eruit, van zolder tot kelder? Daar is (veel) geld voor nodig. Heb je wel eens aan een renovatielening gedacht? Dan moet je dat nu doen. Je kan een lening aanvragen die goed bij jou past en zo hoef je niet aan je spaarcenten te komen.

Alle renovatieleningen verzameld!

Geld lenen kost geld, dus er moet maandelijks terugbetaald worden. Maar geld lenen voor een renovatie was nog nooit zo goedkoop, dus pluk de dag. Neem de tijd om het jaarlijks kostenpercentage (JKP) van banken en kredietverschaffers te vergelijken, bijvoorbeeld met hun online leningsimulator. Het JKP toont het totale jaarlijkse kostenpercentage voor een lening, dus rente én leenkosten. Ga daarom voor het laagste JKP. Ook al zijn de verschillen vaak klein, een renovatielening op vijf jaar kan je al snel veel geld besparen aan het einde van de rit. Beter in jouw portefeuille dan in die van een ander, toch?

Je lening kan nooit meer dan 40% van je inkomen bedragen. Wil je samen met je partner een lening aanvragen, dan worden beide inkomens opgeteld. Heb je andere leningen die langer lopen dan 6 tot 12 maanden, dan is er meestal minder speelruimte. Als je geld wilt lenen voor een renovatie, moet je alle materialen en eventuele arbeidskosten voor de renovatie kunnen verantwoorden door de facturen voor te leggen aan de bank. Maak een inschatting van de totale kosten en tel daarbij 20% op – voordat je het weet, stuit je op onvoorziene kosten die het ganse werk stilleggen. Ga je zelf klussen? Dan is het goedkoper. Twee linkerhanden? Dan moet je meer betalen. Vaak wil de kredietinstelling in ieder geval een kostenraming hebben van een expert. Neem dus een architect in de arm voor een prijsindicatie, advies en ideeën, wat je tevens veel kosten kan besparen.

Voordat het eigenlijke werk begint, dien je feitelijk al precies te weten hoe je je huis gaat renoveren. Het uitzoeken van materialen, kleuren, verf, afwerking enz. is de voorpret van de renovatie. Vraag verschillende offertes aan van arbeidskosten en materialen. En ben niet bang om te onderhandelen. Als de renovatie milieuvriendelijk is – denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, geothermische energiesystemen en nieuwe isolatie – dan kan een zogenaamde ‘groene’ renovatielening worden aangevraagd. De renovatie dient ongeveer 50% energiebesparend te zijn en houdt een wat lagere rente in. Voor oude huizen kan je na de renovatie premies en belastingvermindering aanvragen, zeker als het om een erfgoed gaat.

Alle renovatieleningen verzameld!

Door je huis te verfraaien wordt het meer waard en maak je een plek voor jezelf waar je je gelukkig en ontspannen voelt. Geld lenen voor renovatie is dus vooral een investering in jezelf. Iedere dag in je ‘nieuwe’ huis geeft je een gevoel van intense tevredenheid en vervulling. Daarnaast wordt iedere cent die je in je woonst hebt gestoken dubbel en dwars terug verdiend door de jaren. Wil je later je huis verkopen, dan kun je van die winst genieten.

Let op: geld lenen kost ook geld.