Waarom je altijd een simulatie van je renovatielening moet uitvoeren!

De zomer begint er zo zoetjesaan weer aan te komen. Als het weer wat milder wordt, dan heeft de Belg zin om de handen uit de mouwen te steken. Dan is het gedaan met die winterslaap! Misschien wil je je kozijnen schuren en weer bijlakken. Omdat je handig bent, kan je dat gerust zelf doen. Laddertje, schuurpapier, houtbeits en een goed evenwicht…meer heb je niet nodig. Het is een ander verhaal als je bijvoorbeeld je tuin wil omtoveren in een sprookje van 1001 nacht, of een serre wilt aanbouwen. Ten eerste kost dit veel tijd, ten tweede moet je daar twee serieuze rechterhanden voor hebben en wat weten over tuinieren of bouwen.

Alle renovatieleningen verzameld!

Wellicht is het best om dergelijke aanpassingen aan een vakman over te laten en een renovatielening af te sluiten. Als je het op het internet gaat surfen, zal je omvallen van de renovatielening die voorhanden zijn. Laat je onzekerheid niet de bovenhand krijgen en ga systematisch na welke lening jou het best past. Je doet dit via een leningsimulatie. Maak eerst een berekening van wat de renovatie je gaat kosten. Het bedrag dat je kan lenen is afhankelijk van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Door je uitgaven (alles wat je per maand moet betalen en waar je niet buiten kan) van je inkomsten af te trekken houd je je eventuele maandelijkse aflossingsbedrag over.
Op de websites van de aanbieders kan je gratis een renovatielening simulatie uitvoeren door het leenbedrag en de duurtijd in te geven. De simulator laat je binnen een paar minuten weten wat je maandelijkse aflossing wordt. Is het allemaal wat krap, verleng dan de duurtijd. De afbetaling van je lening valt aan het einde van termijn dan wel iets hoger uit dan met een kortere duurtijd. Zit je goed in de slappe was, dan kan je een kortere looptijd aangaan; dit zal je uiteindelijk wat meer geld besparen.

Tussen al die aanbieders zitten veel (kleine of grote) verschillen in de maandelijkse afbetaling. Door een renovatielening simulatie uit te voeren kan je de diverse aanbieders vergelijken en meteen zien wie de scherpste lening aanbiedt. Ook al zijn de verschillen klein, dan kan dit aan een aantal jaren toch een behoorlijk verschil maken in je uiteindelijke aflossing. Daarnaast moet je vaststellen of jouw renovatie wellicht ‘groen’ is. Dit zijn energiebesparende aanpassingen, zoals een nieuwe stookketel of vloerverwarming, dubbele beglazing, isolatie en ga zo maar door. Je zou dan in aanmerking kunnen komen voor een lagere rentevoet of subsidies.

Alle renovatieleningen verzameld!

Zelfs voor dit type herstellingen is het belangrijk een renovatielening simulatie uit te voeren, want ook daar kunnen verschillen optreden tussen de aanbieders. Let goed op het JKP – hoe lager hoe beter – en controleer of de aanbieder een Belgische vergunning heeft ontvangen. Natuurlijk dien je ook altijd de voorwaarden te lezen. Eens je weet wie de beste tarieven aanbiedt, kan je de lening direct aanvragen. Dus wie weet zit jij binnen zeer korte tijd in je sprookjestuin of je serre te genieten van een pintje en een goed boek.

Let op: geld lenen kost ook geld.