De rentevoet van je renovatielening berekenen? Fluitje van een cent!

Het is al weer een paar weken mooi weer, maar de tuin is dringend aan opfrissing toe. Omdat je het druk hebt met werk, ben je de laatste jaren niet toegekomen aan het verzorgen van je tuin. Er gaat immers heel veel tijd zitten in het onderhoud. Ook wil je graag wat schaduw creëren en een schuurtje hebben waarin je je fiets kan zetten. En een tuin is geen tuin als er niet wat mooie boompjes, struiken en/of bloemen in staan. Een dergelijke renovatie kan behoorlijk kosten, dus je gaat best een lening aan om zo spoedig mogelijk te beginnen. Maar wel één die zo goedkoop mogelijk is. Dus kijk je naar de rentevoet van je renovatielening.

Alle renovatieleningen verzameld!

Je leenbedrag is je leenbedrag, maar daar bovenop komen nog intrest en leenkosten. De rentevoet van een renovatielening ( intrest plus jaarlijks kosten (JKP)) kan nogal verschillen tussen de kredietaanbieders. Voor het aflossen van je lening zijn er drie maatstaven: het leenbedrag, de rentevoet (JKP) en de periode (looptijd of duurtijd) waarin je de lening afbetaalt. Als je je maandelijkse afbetaling zelf gaat uitrekenen met een rekenmachine, dan moet je een behoorlijk goed hoofd voor mathematiek hebben. Gelukkig kan het een stuk makkelijker. Je kan de kredietaanbieders vergelijken door gebruik te maken van een simulatie tool. Bijna elke aanbieder heeft er één op zijn website staan, en je mag er gratis gebruik van maken.

Er zijn twee elementen waar jij zelf over moet beslissen: hoeveel wil je lenen (leenbedrag) en hoe lang heb je nodig om de lening af te lossen. De looptijden kunnen sterk variëren en hangen meestal samen met de hoogte van het leenbedrag. Als je aan het einde van de maand een behoorlijk bedrag overhoudt, kan je je lening sneller afbetalen. Wil je wat meer financiële ruimte, dan kan je voor een langere looptijd kiezen. Zo wordt het krediet meer gespreid en zullen je maandelijkse aflossingen lager liggen. Je zal aan het einde van de rit dan wel meer afbetaald hebben dan bij een lening met een kortere looptijd. Het is dus van jouw persoonlijke situatie afhankelijk. De meeste mensen kiezen voor iets meer ruimte, in geval van eventuele krappere maanden.

Alle renovatieleningen verzameld!

Nu je die twee elementen weet, wordt het allemaal een stuk gemakkelijker. De goedkoopste rentevoet is de renovatielening met het laagste JKP. In onze tabel kan je op de naam van een aanbieder klikken. Je wordt doorgestuurd naar de website, alwaar je enkel het leenbedrag en de looptijd ingeeft. Binnen een paar seconden weet jij wat je per maand gaat afbetalen. Je kan zo vaak je wil een simulatie doen, dus probeer verschillende bedragen en looptijden om te zien wat jou het beste past. Door de maandaflossingen en de diverse aanbieders naast elkaar te leggen zie je heel snel bij wie je het minst betaalt voor je lening. Zo wordt het je wel heel gemakkelijk gemaakt, en wie weet zit jij deze zomer in je luie tuinzetel van je prachtige nieuwe tuin te genieten. Niet wachten, gelijk gaan simuleren.

Let op: geld lenen kost ook geld.