Is de renovatielening van de provincie Vlaams-Brabant echt goedkoper?

Een renovatielening afsluiten is weer helemaal in. Op een gegeven moment moeten er dingen vernieuwd worden in je woonst. Alles is immers onderhevig aan slijtage. Uiteraard moet je een lening terugbetalen, met intrest. Hoewel de rentevoet nog nooit zo laag was en vele kredietaanbieders elkaar beconcurreren door de leenkosten zo laag mogelijk te houden, is het toch niet voor iedereen even makkelijk om met een particuliere financiële instelling in zee te gaan. Zij eisen namelijk een bepaald inkomen en heus niet iedereen kan daaraan voldoen. Maar wist je dat Vlaams-Brabant voor jou in de bres is gesprongen met een bijkomende lening voor renovatie aan een zeer lage rentevoet?

Alle renovatieleningen verzameld!

Om deze lening af te sluiten dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo mag je jaarlijkse inkomen niet meer dan € 39 050 bedragen voor een alleenstaande of € 55 330 voor een gezin dat uit minimaal twee personen bestaat. Zijn er meer dan twee personen in het gezin, dan stijgt de grens met € 3 340 per persoon. Er wordt gekeken naar het inkomen van drie jaar geleden (of het laatste jaar, indien voordeliger). Ook dien je geen andere woning te hebben en mag de geschatte waarde van je woonst na de renovatie niet meer dan € 253 810 bedragen. Je kan maximaal € 20 000 lenen, wat terugbetaald moet worden op 20 jaar. En nu de klapper: de rentevoet bedraagt – ga even zitten – 0,50%. Jawel, je leest het goed: een half procent! Nu kan bijna iedereen wel renoveren.

Wellicht denk je dat het te mooi is om waar te zijn. Maar dit project is zo succesvol gebleken, dat ook Limburg gestart is met dergelijke leningen. En het is niet enkel voor huiseigenaren; ook huurders kunnen gebruik maken van deze lening. Maar we hebben nog meer goed nieuws: ook als je inkomen hoger ligt dan het hierboven genoemde minimum, kan je in aanmerking komen voor Vlaamse premies. Als jouw renovatielening in Vlaams-Brabant voor 50% aan energie bespaart, dan kom je in aanmerking voor een energielening aan bodemrente. Belangrijk is dat het om je hoofdverblijfplaats gaat en dat het voor een persoon is (dus niet voor bijvoorbeeld een winkelpand).

Een renovatielening voor energiebesparing is wel beperkter dan een recht-toe-recht-aan renovatielening: je kan maximaal € 15 000 lenen op acht jaar). De intrest bedraagt in principe 2%, maar voor kwetsbare groepen kan dit zelfs 0% zijn. Energiebesparende werken zijn bijvoorbeeld dak- of zoldervloerisolatie, hoogrendementsbeglazing, muur- en vloerisolatie, luchtdichting, een energiezuinig ventilatiesysteem, een zuinige verwarmingsinstallatie, zonnepanelen, zonne- of warmtepompboiler en ga zo maar door. Behalve voor dak- of zoldervloerisolatie mag je niet zelf gaan klussen; een aannemer moet de werken uitvoeren.

Alle renovatieleningen verzameld!

Ook banken doen mee aan de ‘vergroening’ van leningen…en tegen scherpe prijzen. Om te zien bij wie in Vlaams-Brabant je best een renovatielening afsluit, ga je naar de websites van de banken om een leningsimulatie uit te voeren. Door de aanbieders te vergelijken weet je heel snel wie het beste bij jouw budget past. Aan het werk dus om de voordeligste lening te vinden.

Let op: geld lenen kost ook geld.