Hoeveel betaal je voor de Vlaamse renovatielening?

Zullen we maar gelijk met de deur in huis vallen? 0,50%. Je leest het goed hoor. Een half procent! Vlaams-Brabant zorgt goed voor haar mensen (Limburg wilde niet achterblijven en biedt nu eenzelfde type lening aan). Deze lening (maximaal 20.000 euro op 20 jaar) is speciaal ontwikkeld voor alleenstaanden met een salaris tot 39.050 euro per jaar en een gezin met minimum 2 personen tot 55.330 euro (zijn er meer gezinsleden, dan stijgt de grens met 3.340 euro per persoon). Om welk type renovatie gaat het nu precies?

Alle renovatieleningen verzameld!

De bijkomende Vlaamse renovatielening is gericht op een aantal werken die je kan uitvoeren in je woonst. Zo zijn er verbeteringswerken, saneringswerken, vergrotingswerken, energiebesparende werken en het aanpassen van een pand aan de fysieke toestand van een persoon die daar woont (denk bijvoorbeeld aan het rolstoelvriendelijk maken van de woning, zoals een badkamer aanpassen, de deuren verbreden en een traplift aanbrengen). Voor deze werken kan heel goedkoop een Vlaamse renovatielening worden afgesloten. Zelfs als je inkomen hoger ligt, kan je aan een minimale interestvoet (meestal 2%, en soms 0% voor bepaalde doelgroepen) een renovatielening aangaan. Het maximale bedrag van een Vlaamse Energielening ligt wat lager (15.000 euro op 8 jaar) dan voor de groep met een lager inkomen.

Iedereen kan in principe in aanmerking komen, zolang er 50% aan energie bespaard wordt. Vlaams België heeft zich volop in de strijd gegooid om het traditionele energieverbruik zo laag mogelijk te krijgen. Je wordt dus beloond door een milieuvriendelijk herstel van je woonst te beogen. Wellicht heb je een mazoutkachel in je woonst staan. Die kunnen op zich heel mooi zijn, maar ze scoren niet zo goed wat betreft stookkosten. Ook de temperatuur is moeilijk te regelen, met als gevolg problemen in de tussenseizoenen( je stookt te hard of te stil). Bovendien roeten ze en worden vuil. Er zijn vele andere verwarmingsopties die aan de voorwaarden van 50% energiebesparing voldoen. Daarmee kan je in aanmerking komen voor een zeer lage rentevoet én jezelf geld besparen op je energiefacturen.

Ook andere financiële instellingen, zoals banken en bedrijven, doen mee aan de zogenaamde eco-leningen. Sommige zitten zelfs onder de grens van 2%. Om uit te vinden wie de laagste tarieven biedt, vergelijk je best een aantal kredietverschaffers. Er zijn vele kredietaanbieders die elkaar beconcurreren met een bodemintrest voor een Vlaamse renovatielening. We hebben vast een aantal goedkope aanbieders op rij gezet. Op de websites van deze aanbieders kan je gratis een simulator tool gebruiken om heel snel je maandelijkse afbetaling te berekenen. Vul enkel het leenbedrag en de looptijd, en je weet binnen een paar minuten waar je staat.

Alle renovatieleningen verzameld!

Door je huiswerk te doen en de aanbieders naast elkaar te leggen, kan je snel de goedkoopste lening vinden, ook als je een lager inkomen hebt. Er is dus geen enkele reden om te denken dat dit niet voor jou is weggelegd. Gewoon gaan zoeken op het internet en vergelijken. En in onze huidige digitale wereld is dat een fluitje van een cent. Wacht dus niet langer en start je zoektocht hier.

Let op: geld lenen kost ook geld.