Lenen voor je renovatie: trap niet in deze valstrikken!

Veel mensen sluiten tegenwoordig een lening af. De meeste van ons hebben een baan, de economie draait lekker en de Belg zit goed in zijn vel. Het tweede millennium is ook wel weer heel anders dan de eerste. Waar onze ouders nog leerden dat je eerst moest sparen voordat je iets koopt, is het nu wel anders. Je hoeft niet meer jaren krom te liggen om bijvoorbeeld je stekje te renoveren. Daar sluit je hedendaags een lening voor af. Omdat de rentevoet stond nog nooit zo laag stond, is dit een heel goed moment om je woning aan te pakken. Maar om te lenen voor je renovatie moet je op een aantal zaken letten.

Alle renovatieleningen verzameld!

Belangrijkste is dat er tussen al die kredietverschaffers flinke verschillen kunnen zijn in de maandelijkse afbetalingen. Je komt dit te weten door de aanbieders te vergelijken. Je kan dit doen door gratis offertes aan te vragen. Let daarbij vooral op het jaarlijks kostenpercentage (JKP). Dit is de premie die je aan de aanbieder betaalt om geld te lenen, dus hoe lager hoe beter. Ook al lijken de verschillen minimaal, op een looptijd van een aantal jaren kunnen die verschillen in de honderden, soms duizenden euro’s lopen. Ook dien je uiteraard te berekenen of je de maandelijkse aflossing kan betalen. Houd daarbij altijd een wat ruimere marge aan, in het geval van onvoorziene uitgaven.

Heb je al een woonlening bij een bank, dan is het wellicht een goed idee om het reeds betaalde bedrag te heropnemen voor je renovatie. Zo spaar je notariskosten uit en kan je langer gebruik maken van de jaarlijkse woonbonus – het fiscale voordeel op je woonlening. Blijf ook waakzaam voor nevenproducten die banken je willen verkopen (bijvoorbeeld een verzekering voor als je plots je baan kwijtraakt); die kan je vaak veel goedkoper bij een verzekeringsbedrijf afsluiten. Laat je dus niet in de luren leggen door mooie verkooppraatjes. Maar lenen voor je renovatie kan ook bij vele andere kredietaanbieders.

Iedere legitieme kredietverschaffer heeft van de Belgische overheid een licentie ontvangen. Controleer dus of de aanbieder inderdaad in het bezit is van deze vergunning; anders zou je wel eens heel duur moeten betalen. Bij het bekijken van het JKP van de aanbieders, let dan op of het niet om een instapactie gaat. Een hyperlage rentevoet zou bijvoorbeeld maar voor 3 maanden kunnen gelden, om vervolgens 2 procent te stijgen aan het overige afbetaaltermijn. Lees altijd goed de voorwaarden door en mocht je vragen hebben, neem dan contact op met de instelling.

Alle renovatieleningen verzameld!

Naast banken en kredietaanbieders zijn er nog tal van andere overheidsinstellingen waar je kan lenen voor je renovatie. Vlaams-Brabant en Limburg bieden scherpe tarieven voor 50% energiebesparende renovaties. Je hebt voor het meeste wel een aannemer nodig die het werk uitvoert, dus zelf klussen is er bijna niet bij. Kwetsbare doelgroepen kunnen zelfs energieleningen ontvangen aan 0% rente. Je ziet, lenen voor je renovatie biedt talloze mogelijkheden, maar met wat zoekwerk en gezond verstand kan je de voordeligste aanbieder vinden. Een avondje werk, dus gauw beginnen!

Let op: geld lenen kost ook geld.