Waar kan ik een lening voor de renovatie van mijn woning vinden?

Er zijn kredietaanbieders te over die met jou in zee willen voor een renovatiekrediet. Je kan bij de meeste aanbieders wel een lening voor de renovatie van je woning afsluiten. Banken en andere financiële instellingen zijn de laatste jaren goed meegegroeid op het internet. Bijna iedere kredietverschaffer heeft wel een website met een simulator tool. Deze tools mag je gratis gebruiken om een lening te simuleren en te zien of de maandelijkse aflossing haalbaar is. Feitelijk zijn er zoveel aanbieders dat er een ware concurrentieslag gaande is – iets wat gegarandeerd goed is voor je portefeuille. Hoe meer aanbieders, hoe goedkoper de leentarieven. En daarbij is er nóg een bonus: dit is een perfect moment om te lenen, want de rente stond nog nooit zo laag. Bijgevolg is dit hét moment om een renovatielening aan te vragen.

Alle renovatieleningen verzameld!

We hebben de goedkoopste kredietverschaffers op een rij gezet voor jou. Wat maakt een kredietverschaffer nu een aantrekkelijke leenpartner? Dit is het jaarlijks kostenpercentage (JKP) dat hij jou zal aanrekenen. Dit percentage omvat de rentevoet én de leenkosten, en komt als jaarlijks percentage bovenop het terug te betalen leenbedrag. Hoe lager het JKP, hoe minder kosten je maandelijks voor je lening betaalt. De verschillen tussen de aanbieders kunnen minimaal zijn. Maar als je gaat uitrekenen hoeveel honderden euro’s je kan besparen, dan denk je wel twee keer na bij wie je je lening afsluit. Eerst dus goed uitzoeken wie nu eigenlijk de voordeligste tarieven biedt, dan pas afsluiten.

Naast de kredietaanbieders zijn er nog andere manieren om een lening voor de renovatie van je woning te vinden. Het goedkoopste is om te lenen van familie of vrienden. Zij berekenen je meestal geen rente, maar afhankelijk van je renovatiekosten kan niet iedereen een dergelijk bedrag ophoesten. Op het internet zijn ook particuliere aanbieders te vinden. Pas daar enorm mee op: de rentevoet is meestal veel hoger, en heus niet elke particulier heeft een vergunning van de Belgische overheid ontvangen. Indien je voor ‘groene aanpassingen kiest, kan je terecht bij de overheidsinstanties van bijvoorbeeld Vlaams-Brabant en Limburg. Deze provincies stimuleren een lager energieverbruik door scherpe tarieven te berekenen.

Alle renovatieleningen verzameld!

Zelfs als je weinig inkomen hebt bieden de provincies jou een renovatielening aan tegen een zeer lage rentevoet (soms zelfs 0%). Om daarvoor in aanmerking te komen, dien je wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Ook de zogenaamde Energielening is een optie als je 50% energiebesparende aanpassingen wil uitvoeren. Je ziet, er zijn vele mogelijkheden, maar ondertussen zou je vast aan de slag kunnen met de getabelleerde aanbieders, gewoon om ze te vergelijken. Door op de naam te klikken kom je op de website. Via de simulator tool geef je het leenbedrag en de looptijd in, en voordat je het weet, komt je maandelijkse aflossing eruit gerold. Zoals je ziet is een lening voor de renovatie van je woning afsluiten niet moeilijk en neemt weinig tijd in beslag. Ga dus gauw kijken bij de goedkoopste aanbieders.

Let op: geld lenen kost ook geld.