De renovatielening van KBC: niet te kloppen?

Het is een drukte van belang op het internet. Door het online winkelgemak kan iedereen heel snel vaststellen waar de goedkoopste producten te halen zijn. En dat geldt ook voor leningen. Grootbanken zoals KBC hebben zich lang verzet tegen de dalende trend in rentevoeten en leenkosten, maar na de batibouw in februari 2017 werd het ook deze kredietverschaffer duidelijk dat er gesleuteld moest worden aan het JKP (jaarlijks kostenpercentage). Vooral op het gebied van ‘groene’ leningen steekt KBC (samen met Belfius) met kop en schouders boven de andere aanbieders uit: in 2017 staat de renovatielening bij KBC aangeprijsd aan een JKP van 1,9%. Maar wat voor aanpassingen vallen onder dit ecokrediet, hoe zit het met de voorwaarden en kan het nog goedkoper?

Alle renovatieleningen verzameld!

De gemiddelde rente in 2017 op gewone renovatieleningen is 4%. Voor groene leningen is deze 2,4%, bijna de helft goedkoper. In Vlaanderen etaleren KBC en Belfius een JKP van 1,9%. Een groene lening is bij de een echter niet hetzelfde als bij de ander. Onder dit soort kredieten vallen energiebesparende investeringen, zoals zonnepanelen, plaatsing van isolatie, isolerende beglazing, energiezuinige verwarmings- en ventilatiesystemen, energiebesparende verlichting, waterzuinige systemen, luchtdichtingswerken of een groendak (Belfius voegt daar ook nog werken aan toe voor brand- en inbraakbeveiliging). Om voor een 100% groene renovatielening van KBC in aanmerking te komen, dient minimaal 50% van de werken energiebesparend te zijn (Belfius en andere banken leggen die lat op 75% à 80%).

Het kan nog goedkoper met de Vlaamse renovatielening, maar dan moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo mogen alleenstaanden met een salaris tot 39.050 euro per jaar en een gezin met minimum 2 personen tot 55.330 euro – zijn er meer gezinsleden, dan stijgt de grens met 3.340 euro per persoon – een dergelijke lening afsluiten tegen een rentevoet van 0,5%. En voor bepaalde doelgroepen kan dit zelfs 0% zijn. Denk daarbij aan gehandicapten die hun woning moeten aanpassen, mensen die in de schuldbemiddeling zitten, mensen met een ziekenfondsklevertje dat op 1 eindigt, iedereen die geniet van het sociaal tarief van gas en elektriciteit, mensen die hun woning verhuren als sociale woning én alle huishoudens met een belastbaar inkomen tot en met 30.060 euro.

Alle renovatieleningen verzameld!

Dit is uiteraard niet voor iedereen weggelegd. Indien jij graag een nieuwe keuken of badkamer wil plaatsen én dit kan koppelen aan 50% aanpassingen die goed zijn voor het milieu, dan is een 100% groene renovatielening bij KBC wellicht een hele goede optie. Je vergelijkt best een aantal aanbieders met elkaar. Dat doe je met een leningsimulator. Aangezien je toch al achter je laptop zit, kan je net zo goed doorklikken naar onze pagina met de goedkoopste renovatieleningen. Door op de namen van de aanbieders te klikken, kom je op hun website en kan je binnen enkele minuten vaststellen wat een renovatielening jou gaat kosten. Je zal zien dat die aanbieders met het laagste JKP ook meestal de gunstigste leenaflossingen hebben. Blijf dus nog even zitten om een aantal simulaties te doen en vast te stellen wie de goedkoopste renovatielening aanbiedt. Super easy!

Let op: geld lenen kost ook geld.